Výroba sektů metodou Charmat Martinotti je z principu zcela odlišná od tradiční metody. Tzv. Charmatova metoda je rychlejší a levnější. Ke zrychlení výroby a nižším výrobním nákladům dochází díky faktu, že druhotné kvašení probíhá ve velkém nerezovém tanku (tzv. Autoklávu), který je uzpůsoben tlakovému zatížení. Víno obohacené o CO2 je stáčeno pod tlakem do lahví. Takto vyrobená vína se vyznačují lehkostí a ovocnější chutí, než vína vyrobena tradiční metodou. Metodou Charmat se vyrábějí například italská Prosecca.
Při dodávání této technologie spolupracujeme s italskou firmou Sirio Aliberti. Tlakové nádrže jsou testovány a certifikovány podle norem P.E.D. pro provozní tlak 6,0 bar a zkušební tlak 9,0 bar.
Výbava autoklávu:
- duplikátor chlazení
- vrata 350 x 440 mm
- analogový nerezový teploměr
- stáčecí výpust s kulovým ventilem
- totální výpust s kulovým ventilem
- vnitřní zařízení pro remontáž s kulovým ventilem
- bezpečnostní zařízení
- stavoznak
- nerezová jímka pro teplotní čidlo
- válcové výškově stavitelné nohy
- tepelná izolace